5 tévhit a cukorbetegségről - 4. rész

Rengeteg tévhit van a cukorbetegséggel kapcsolatban, ezért a tévhitek sorozatban megcáfolom nektek mindet. Az előző részeket itt találjátok: 1. rész, 2. rész, 3. rész.


1. A cukorbeteg soha nem ehet cukrot


Gyakori cukorbeteg tévhit, hogy a cukorbeteg soha nem ehet cukrot.


A szénhidrát-bevitel kontrolálása a diabétesz kezelésének kritikus része. A lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása ajánlott, míg a gyorsfelszívódásúakat kerülni kell, ilyen a cukor is.Ha valaki szépen referenciatartományban tartja a vércukorértékeit egy jó diétával és mozgással, akkor ha néha megeszik egy kis cukortartalmú édességet, nem lesz semmi baja, maximum ideiglenesen magasabb lesz a vércukra. Fontos azonban, hogy ilyenkor is tudatosan kell csalnunk, tudnunk kell, hogy mennyivel több szénhidrátot viszünk be a szükségesnél, és az mennyivel fogja megemelni a vércukorszintünket, és hogy azt hogyan tudjuk kompenzálni.


A folyamatos cukorfogyasztást tényleg kerülni kell. Ha valaki édességet kíván, kaphatóak biztonságos édesítőszerekkel (eritritol, stevia) készült édességek, azokat ajánlom fogyasztani.


2. A cukorbetegséggel nem lehet teljes életet élni


Sokan gondolják, hogy a cukorbetegséggel nem lehet normális, teljes életet élni, de ez nem igaz.


Való igaz, hogy egy cukorbetegeknek sokkal komolyabban oda kell figyelnie a táplálkozásra, testmozgásra, inzulin vagy gyógyszer adagolásra, ami fegyelmezettséget igényel. De ez az odafigyelés az elején nehéz, utána hamar rutinná válik, és kevés dologban fogja akadályozni az embert.


3. Van, akinél normális a magas vércukorszint


Gyakori tévhit a cukorbetegséggel kapcsolatban, hogy van, akinek természeténél fogva magas a vércukorszintje, de ez nem igaz, a magas vércukorszint nem normális jelenség.


Átmenetileg megemelkedhet egészséges emberek vércukorszintje is, de tartósan ez a szint nem maradhat a referenciaértékek felett. Ha mégis így lenne, akkor ott már fennáll a prediabétesz valamelyik stádiuma vagy a cukorbetegség.


5. A gyerekek kinőhetik a cukorbetegséget


Szintén előforduló cukorbeteg tévhit, hogy a gyermekkori cukorbetegség olyan, mint egy gyerekbetegség, amit a gyerek majd kinő, de ez nem igaz.


1-es típusú diabétesz esetében a szervezet inzulintermelő bétasejtjei örökre elpusztulnak, így ez a betegségtípus egy életre szól.


A 2-es típusú cukorbeteg gyerekeknél a pubertáskor után javulás állhat be vércukorszintjüknél, azonban valószínű, hogy mindig hajlamosak lesznek a magas vércukorszintre, ha nem mozognak eleget, vagy ha elhíznak, és időskorban újra előjön náluk a diabétesz.


Ti találkoztatok már a fenti tévhitek valamelyikével? Vagy esetleg valami mással? Írjátok meg kommentben!


Az előző részeket itt találjátok: 1. rész, 2. rész, 3. rész.


Iratkozzatok fel a blogra, kommenteljetek, illetve kövessetek Instagramon, Facebookon és YouTube-on is! És ne feledjétek, mi a mondás: eszel, edzel, jól leszel!

982 megtekintés