CSEH TAMÁS

cukorbeteg-életmód tanácsadó, coach
  • életmód tanácsadás, coaching

  • étrendtervezés

  • edzésterv készítés

  • személyi edzés

  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

AZ ÉN CUKORBETEGSÉGEM

2015. nyarán diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel. Ezt kaptam az élettől a 30. születésnapomra. De a diagnózis nem volt teljesen egyértelmű, és hosszú idő alatt derült ki, amit ma már tudok. Az inzulinérzékenységem remek, az inzulintermelésem egy kevéssel a normális határérték alatt van a C-peptid szintem alapján, és sosem sikerült nálam autoimmun folyamatokat kimutatni sem GADA sem ICA vizsgálatokkal. Van ugyanakkor egy ritka génmódosulásom, ami 1-es típusú diabéteszre hajlamosít, így valószínűleg az 1-es típusú cukorbetegség egy ritka, felnőttkorban megjelenő, nem autoimmun folyamat által beindított, lassú lefolyású fajtájába tartozom, úgynevezett LADA típusú cukorbeteg vagyok (a LADA mozaikszó az angol LAtent Diabetes in Adults kifejezésből származik).

 

A cukorbetegségem történetét egy videósorozatban mesélem el az Eszel, edzel, jól leszel! vlogon, ajánlom figyelmedbe az első résztől kezdve, kalandra fel!

KITANULTAM A CUKORBETEGSÉGET

Mikor bekerültem a kórházba, rögtön  elkezdtem kiolvasni az interneten elérhető összes magyar és angol nyelvű kutatást, publikációt a szénhidrát-anyagcserével, cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával kapcsolatban. Mivel nagyon alapos ember vagyok, aki kíváncsi a miértekre, elég mélyre ástam magam a cukorbetegség és inzulinrezisztencia kialakulásával, működési mechanizmusával kapcsolatban.

Érintettségem okán is ismerem az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának folyamatát és működését, és megtapasztaltam mind a humán, mind pedig az analóg inzulin terápiás kezelés előnyeit és hátrányait is. Dietetikai ismereteimnek köszönhetően sikerrel állítottam össze magamnak egy diétát, amivel 1 éven keresztül nem kellett inzulint használnom, és jelenleg is nagyon kevés inzulinnal, és megbízhatóan működik a szénhidrát-anyagcserém, aminek köszönhetően a vércukorértékeim 4-6 közötti tartományban mozognak étkezés előtt és után is, a HbA1c értékem pedig 5,1%. Sikerült megismernem az én cukorbetegségemet és hozzáigazítani az életemet.

Mivel hosszú ideig nem volt egyértelmű, hogy 2-es vagy 1-es típusú cukorbeteg vagyok, így sokáig a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezelésére is alkalmazott metformin vagy szitagliptin tartalmú gyógyszereket is szedtem, ezekkel kapcsolatban számos hasznos tapasztalatra tettem szert. Ebben az időszakban többféle dietetikai protokollt is követtem. Kipróbáltam mindkét, egymásnak gyökeresen ellentmondó iskolát, az alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú megközelítést (LCHF - Low Carb High Fat), ami nagyon közel áll a közismert paleolit diétához, illetve a teljes értékű növényi étrendet is, ami gyakorlatilag egy teljesen növényi alapú, vegán étrend. A két megközelítésről így nem csak elméleti, hanem gyakorlati tapasztalatom is van, amit el is meséltem egy videóban az Eszel, edzel, jól leszel! vlogon. Egyik sem jobb a másiknál, az egyén anyagcseréjétől és betegségétől függ, hogy kinél mi alkalmazható sikerrel.

Csekkold az Eszel, edzel, jól leszel! vlogon a cukorbetegséggel kapcsolatos videóimat összegyűjtő lejátszási listát, tanulságos lesz!

EDZÉS

Az edzés kisgyerek koromtól az életem része volt: úsztam, kosárlabdáztam, testépítettem, jógáztam, és imádom az olyan funkcionális edzéseket, mint a TRX, a crossfit, vagy csak egy egyszerű funkcionális köredzés. Az évek alatt nagyon sokat olvastam az edzés-elméletről, megtanultam személyi edzőknél a gyakorlatok helyes kivitelezését, sőt még súlyemelő edzőhöz is jártam, hogy a crossfithez megtanuljam az olimpiai súlyemelő gyakorlatokat.

 

Kitartásomnak és az önszorgalomból összeszedett tudásomnak köszönhetően az évek alatt a vézna, ektomorf, kamasz testemből sikerült egy szálkásan izmos, férfias testet fölépítenem. Az edzés folyamatos küzdelem a genetikai adottságaimmal, minden egyes deka izomért keményen meg kell dolgoznom, és ebben a cukorbetegség sincsen a segítségemre, de ennek ellenére lassan, de biztosan fejlődök.

 

Az évek alatt összegyűlt tapasztalatomat felhasználva elkezdtem edzeni Bettót, aki fogyni és szálkásodni szeretne, és eddig egészen jól halad. Kövesd nyomon az edzéseket és Bettó fejlődését az Eszel, edzel, jól leszel! vlogon, a Bettó Gyúr sorozatban, van ott móka és kacagás is bőven!

TÁPLÁLKOZÁS

Az edzéssel együtt járt az étkezésre való odafigyelés, a cukorbetegséggel való együttélésem óta pedig alapvető fontosságúvá vált. Mikor cukorbeteg lettem, lefogytam több, mint 10 kilót, aztán az általam kialakított diéta segítségével sikerült visszaszednem eddig 8 kiló színtiszta izmot. Hosszas kísérletezés, iránykeresés eredménye ez, aminek köszönhetően rengeteg tapasztalatra tettem olyan diétákkal kapcsolatban, mint a teljes értékű növényi étrend vagy vegán étrend, paleolit étrend, alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú étrend (LCHF - Low Carb High Fat).

 

A legfontosabb tanulság számomra, hogy nem létezik egy diéta, ami mindenkinél működik. Mindenkinek meg kell találni azt, ami az egyéni anyagcseréhez passzol, mert csak azzal lehet sikereket elérni.

Rengeteg videót készítettem már a táplálkozást érintő témákban az Eszel, edzel, jól leszel! volgon, csekkold a lejátszási listát!

ESZEL, EDZEL, JÓL LESZEL!

A cukorbetegséggel, táplálkozással, edzéssel kapcsolatban nagyon sok tudás gyűlt össze a fejemben az évek alatt, és nem találtam olyan cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával foglalkozó weboldalt, blogot, vlogot, ami minőségi tartalmat ad szórakoztató formában, de mindenek előtt pozitív példát mutat a cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet jól együtt élni a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával.

Ezért indítottam el az Eszel, edzel jól leszel! YouTube vlogot, majd a Facebook oldalt és az Instagram profilt is, aminek köszönhetően nem csak én kapok rengeteg pozitív visszajelzést, de az a legjobb, hogy nagyon sokan fordultok hozzám tanácsért, és rengetegszer tudtam már segíteni nektek.

Hogyha szeretnéd megérteni a cukorbetegséged vagy inzulinrezisztenciád működését, és a lehető legjobban kezelni a betegségedet, és szeretnéd könnyen venni azokat a társadalmi, szociális kihívásokat, amivel cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként nap mint nap szembesülsz, akkor keress meg, mert én tudok neked segíteni!

KÖVESSETEK ITT:
  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

MÉDIASZEREPLÉSEK

REGGELI
RTL Klub
BUDAPEST TOWN
Noizz.hu
FEM3 Café
FEM3
FEM3 Café
FEM3
A BETEG HANGJA
Házipatika
TÖBB MINT TESTŐR
TV2
REGGELI
RTL Klub
REGGELI
RTL Klub
Még több...